Traseu urcare și coborâre
Marcaj: triunghi roșu
Satul Slătioara- Poiana Todirescu- Muntele Todirescu-
Popii Rarăului- Șaua Ciobanilor- Stația Meteo
Ingrediente și mod de preparare o tură de week-end:
Se ia una bucată hartă cu
muntele pohtit pentru două zile de week-end, departe de dezmățul civilizației,
se discută cu prietenii care împărtășesc același dor de Ducă(- Vodă) pe munte
și care au (totuși) liber( de la sistem și de la alte obligații), se stabilesc
traseele și timpii de urcare și coborâre, se amestecă de zor cu nerăbdare, dor
de zăpadă și de ger în timp ce bocancii, rucsacul, tălpile și sufletul dau în
clocot. Ca să nu dea pe-afară, se fierbe la foc mic, în suc propriu, până în
dimineața plecării, apoi se dau bice cailor putere până la destinație, adică
până la locul de intrare în traseu, când compoziția se scoate la rece. Se pun
la îndemână și se folosesc treptat sandwich-urile, termosul cu ceai și diverse
chestii de ronțăială pentru traseu, ochelarii, mănușile, bețele de trekking, aparatul
foto. Se condimentează puțin câte puțin cu bancuri, povești, cântări, rime, hlizeli,
planuri pentru alți munți, se frământă aluatul vreo 5 km prin pădure și prin
poiană cu zăpadă neumblată, până la ieșirea în creastă. În continuare, se frământă
bine, dar bine de tot, zăpada până la genunchi, necălcată, se scaldă totul, în
stil scoțian, în lumină de apus galben-oranj și ger de – 150 până
îngheață fața și degetele pe aparat. La lăsatul serii, compoziția se bagă în
căldura cabanei, se descântă cu ciorbă caldă, ceai, vin fiert, slană, șunci,
păstrămuri cu ceapă și/ sau usturoi după gustul fiecăruia, se lasă la dospit în
acorduri de Pink Floyd,
Bob Dylan, The Rolling Stones la chitară. Chiar și așa dospit, aluatul rezistă și la
pozăreală nocturnă, spre miez de noapte cu ger, stele și lună plină, galbenă ca
o mămăligă. Se recomandă contemplarea munților din jur, într-o liniște și într- o
lumină rupte din alte lumi. După ce acumulatorii aparatului mor și după ce
sufletul și mintea se clătesc, se limpezesc și se conectează cu energiile
muntelui și ale universului, somnul apare instant, brusc și subit. Aluatul e
aproape gata; se lasă la odihnit până spre dimineață, când se scoate din nou la
rece, se bate iute cu vânt tăios în lumină de răsărit timp de aproape o oră, se
stropește cu cafea/ ceai și restul de condimente și, în sfârșit, se pune la
rumenit în plin soare cu zăpadă, pe traseul de coborâre.
Singurele
E-uri acceptate sunt: energie, entuziasm, euforie, echipament( adecvat turei și
anotimpului), echilibristica( pe gardurile întâlnite sau pe stânci), efort,
electrizant( cu referire la apusul/ răsăritul înghețat), elegie( când te
apucă jalea că tura se termină și te întorci acasă), elfi( ființe mitologice
scandinave care își fac apariția chiar și în munții noștri, după vinul fiert
amestecat cu slana și usturoi). Maioneza se taie, pardon, rețeta/ tura NU are
succes în condiții de fițe, fumuri( de fotografi și/ sau alți experți) întrucât
Muntele și Ducă( Vodă) nu sunt compatibili cu orgoliile, fandoselile și ifosele.
|
Muntele Todirescu |
|
Stânile de sub Popii Rarăului |
|
Munceii Rarăului( spre dreapta) |
|
Pietrele Doamnei și Giumalăul înainte de răsărit |
|
Munții Bistriței |
|
Călimanii văzuți din Rarău |
|
Masivul Ceahlău |
|
Satul Slătioara văzut din Poiana Todirescu |
|
Pietrele Doamnei văzute de pe Muntele Todirescu |
Poteci pe placul inimii!!!
Mihaela Burlacu
Martie 2016
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu